Osteopatija,kiropraktika, manuelna medicina. Bole vas leđa?

Osteopatija, kiropraktika, manuelna medicina

Manuelna medicina (osteopatija i kiropraktika) je stara metoda ljecenja, koju je još Hipokrat opisivao kao vec uhodan i ucinkovit nacin lijecenja. Postoji mnoštvo slika i ilustracija manipulativnih zahvata i trakcija, koje datiraju iz daleke povijesti covjecanstva na ovamo. I otac medicine, veliki Galenus, je znao da živci izlaze iz kralježnice i da baš tu mogu biti ozlijedeni.

 
Prvu važniju školu manualne medicine (osteopatije i kiropraktike) osnovao je dr. Andrew Still 1897. u Kirksvilu, USA. Michigan State University prvi školuje doktore medicine-osteopate. D.D.Palmer 1905. utemeljuje školu za kiropraktiku, koju pohadaju nemedicinski polaznici. Kasnije su se kiroprakticari sudski izborili za titulu doktor kiropraktike, ali za razliku od osteopata, ta titula ne sadrži opca i specijalna znanja medicine. U Europi je osteopatija uvedena pri Medicinskom fakultetu Pariškog sveucilišta, za specijaliste fizijatre. Potom je uvode u Njemackoj, Ceškoj, Nizozemskoj i skandinavskim zamljama, kao satavni dio medicinskog kurikuluma. U Hrvatskoj, osteopatija se uvodi kao poslijediplomski medicinski studij 1996. godine. Paralelno na ovom podrucju djeluju *doktori kiropraktike* sa americkim školama i fizioterapeuti sa kiropraktickim tecajevima.
 

Razlike izmadu osteopatije i kiropraktike nisu samo te da osteopatiju mogu provoditi samo doktori medicine sa završenim poslijediplomskim studijem manuelne medicine (osteopatije i kiropraktike), a da kiropraktiku provode doktori kiropraktike i fizioterapeuti, vec postoje i osjetne razlike u odabiru metoda rada, širine izbora metodike, holistickom pogledu na bolest (promatra se cijela osoba pacijenta, sve njegove bolesti, odabire se najbolji nacin lijecenja, kombiniraju se metode manuelne medicine sa drugim nacinima lijecenja kako bi se postiglo ozdravljenje). Kiroprakticari se daleko više oslanjaju na manipulativne metode i brzotrzajne tehnike.
Osteopati zapocinju lijecenje metodama precizne manualne dijagnostike (a ne samo RTG, CT, MR), a potom primjenjuju kombinacije terapeutskih metoda trakcije, *play joint* metode, postizometrijske relaksacije, refleksoterapijske metode, *soft tissue* tehnike, metode manipulacije i mobilizacije, automobilizacijske vježbe, korekciju posture i medicinsku gimnastiku. Ovakvim pristupom, lijecenje je ucinkovito, poništava se opasnost od slucajnih ozljeda za vrijeme terapije, lijeci se osoba, a ne samo bolest.
 

Lijecenje se provodi odredenim tempom. Najcešce nije dovoljan samo jedan tretman. Kroz našu dugogodišnju praksu došli smo do saznanja da je najucinkovitije provesti terapeutski tretman prvi dan, ponoviti drugi dan, a potom još jednom petoga dana.
Za tjedan dana napravi se kontrola i obicno se ponovi još jedan tretman.
Potom prelazimo na fazu održavanja, koja podrazumijeva jedan tretman mjesecno, bez obzira što nema tegoba.
Pacijenti koji se pridržavaju (više-manje) ovog nacina, nemaju tegoba poput onih koje su ih dovele k nama, iako nisu promijenili nacin života, vec i dalje *muce* svoju kralješnicu kao i prije. Naravno, postoje i oni koji prestanu dolaziti cim popuste bolovi. Oni se obicno pojave za 1-2 godine, sa slicnim problemima. Zanimljivo je da nam svi tvrde kako ih u tom periodu uopce nije boljelo. Pa birajte!
 

Obratite nam se s povjerenjem! Mi svojom kvalitetom uspješno opstajemo na tržištu medicinskih usluga, iako su nam cijene najniže u gradu Rijeci i okolici Rijeke.
 
 
Brinite o svom zdravlju, a mi smo tu da vam pomognemo!
 

 


#medicinskamasažarijeka #medicinskamasažarijeka
►  Osteopatija  - Thursday, March 19, 2009
  |   Print   |   Home


  Home page - Default