Gospina trava protiv depresije (ljekovito bilje)


Depresija, bezvoljnost, nedostatak motivacije za svakodnevne poslove, melankolija...problemi su današnjice, načina življenja i sve veče otuđenosti čovjeka. Sigurno da se pravo rješenje problema sastoji u buđenju svijesti čovjeka, u njegovoj spoznaji da je dostojno biće, odgovorno za svoje postupke, biće jedinstveno sa svime što ga okružuje, vrijedno samopoštovanja i poštovanja, ali dok čekamo da u nama sazrije ta spoznaja, da vidimo sto nam može pružiti fitoterapija..., ljekovito bilje

 
HYPERICUM PERFORATUM L.-  gospina trava, trava sv. Ivana, ljekovita je biljka našeg podneblja, koja krije niz ljekovitih supstanci i svojstava, a za ovu temu najzanimljivije- antidepresivno svojstvo. Sama, a još bolje u kombinaciji s drugim sinergističkim ljekovitim biljkama, neškodljiv je, hvale i divljenja vrijedan antidepresiv. Iz mog osobnog iskustva, najdjelotvorniji antidepresiv, djelotvorniji od inih drugih antidepresiva. Normalno, kao i svaki drugi ljekoviti biljni pripravak, mora biti spravljen na specifičan način, a doza se mora precizno odrediti prema individualnom potrebama i dijagnozi pojedinca.
Određene ljekovite supstance iz Herba hyperici djeluju direktno na hipotalamus (dio mozga), a on putem neurotransmitera na cijeli organizam.
Brzina početka djelovanja preparata kod različitih ljekovitih biljnih pripravaka, dijagnoza i obima bolesti je različita. Statistički gledano, mogu reći da se prvi rezultati javljaju već nakon prvog dana do najkasnije petnaestog dana redovitog i pravilnog uzimanja ljekovitog biljnog pripravka Herbae hyperici. Ovisno o dobi, točnim simptomima, dijagnozi, uz H. hyperici u istom pripravku ukomponiravaju se i neke druge potpomažuće (sinergističke) biljke.
I u teškim slučajevima, depresivna osoba nakon petnaestak dana počinje osjećati postupno olakšanje. Budi se znatno ornija, raspoloženija, s voljom obavlja dnevne trivijalnosti, dobiva nove, svježe ideje, uglavnom, osjeća da ponovo živi. Proces uspavljivanja i spavanja postaje daleko prirodniji, napetost i nervoza nestaju. Osoba se ponovo vraća sama sebi.
Liječenje nije kratkotrajno. Traje od mjesec do godinu dana ovisno o prethodnom stanju. Pri tom se gospina trava treba izmjenjivati s nekim drugim antidepresivnim drogama ili preparatima, jer uzimana dugotrajno može oštetiti jetru. Oprezno i sa suncem! Herba Hyperici može izazvati fotosenzitivnu reakciju - crvenilo kože izložene suncu.
Bitno je napomenuti da H. hyperici djeluje izuzetno pozitivno na poremećaje ponašanja u pubertetu i adolescenciji, kao i na psihičke poremećaje uzrokovane PMS-om, predklimakterijem i klimakterijem.
S H. Hyperici treba postupati oprezno i na točno određen, propisan način kod gastritisa, čira želuca i dvanaesterca, te kod zatvora - opstipacije. Sam ljekoviti biljni pripravak neadekvatno doziran može izazvati teži oblik opstipacije.
Osobi koja se liječi nekim oficinalnim lijekovima nikako samovoljno ukidati lijek ili smanjiti dozu!!! Mogle bi biti izazvane teške komplikacije. S poboljšanjem stanja dozu propisanog lijeka smanjivati u skladu s psihijatrom!!!

Pažljivo s prirodom! Koliko joj pružite, višestruko će Vam vratiti!
►  Fitoterapija - ljekovito bilje  - Sunday, March 29, 2009
  |   Print   |   Home


  Home page - Default