Depresija

Depresija je bolest stara koliko i samo čovječanstvo. Za depresiju također kažu, i to s pravom da je bolest s tisuću lica. Pitam se postoji li uopće itko od nas koji depresiju nije iskusio bar jednom u životu, na kraće ili , nažalost duže vrijeme.
 Da depresija je stara koliko i čovječanstvo, no je li ona danas učestalija nego ranije? Odgovor je sigurno pozitivan. Tempo života je ubrzaniji. Svi od nas nešto očekuju, u obitelji, školi, fakultetu, poslu…Često smo skloni mjeriti se s drugima, a ne cijeniti vlastite rezultate i dostignuća. Sam tempo života, nezadovoljstvo sobom (najčešće irealno), nedovoljno bavljenje sobom, sve to i ine druge stvari stvaraju povoljno tlo za razvoj depresije. Depresija je tihi zločinac koji se poput lopova uvlaći u naše živote, te ih postepeno i sustavno ih uništava.
 Rekli smo da je depresija bolest s tisuću lica. Pa kako onda prepoznati depresiju? Rijetki su slučajevi kada se depresija pokaže u svom punom obliku, iznenada, prepoznatljiva. Krivo je mišljenje da je depresija samo bezvoljnost za obavljanje bilo kog posla, totalno neraspoloženje, odsudstvo bilo koje motivacije, zainteresiranosti za bilo koga, bilo što, pa čak i za jelo i obavljanje nužnih dnevnih obaveza. Takva depresija je i najlakše prepoznatljiva i brzo se počinje s njenim liječenjem. Alarmantna je, nerijetko pračena suicidalnim mislima. U takvim slučajevima gotovo redovito se obraćamo psihijatru, te dobijemo neki antidepresiv…čekamo da počne djelovati, očekujemo čudo, nakon nekog vremena mijenjamo antidepresiv, s mukom, ali strpljivo i puno nade i vjere podnosimo neugodne nuspojave lijeka.
 Jedno je sigurno. Kod depresije dolazi do promjene kemizma u mozgu. Vjerojatno ste čuli za dopamin, serotonin i razne druge neurotransmitere. Kod nekih depresija su takvi lijekovi nužni i vaš psihijatar vas je sigurno uputio u nuspojave, štetnost tih lijekova na npr.  jetru..
 Jedno vam mora biti jasno. Depresijom je vaš organizam reagirao na situaciju u vama i oko vas. Reagirao je depresijom, tj.promjenom kemizma u vašem mozgu. Jeste li se ikada zapitali : Mogu li ja promjenom ophođenja prema svom organizmu, kontroliranjem reakcija na događaje oko sebe promijeniti kemizam svog mozga u pozitivnom smislu, izliječiti se?
 

 Vaš život može biti upravo onakav kakav vi želite! Ključ ozdravljenja je u vama. Morate ga sami naći, a mi liječnici, psihijatri, psiholozi smo samo onaj suport koji će vam pomoći da savladate depresiju.
 Idemo onda zajedno do zdravlja, do života kakav biste htjeli živjeti!
►  Depresija  - Monday, January 11, 2010
  |   Print   |   Home


  Home page - Default