Salon za masažu Hela
MENU
O nama
Kontakt
Kiropraktika
Osteopatija
Masaža
Limfna drenaža
Akupunktura
Fitoterapija - ljekovito bilje
Ljekoviti biljni preparati
Biljna kozmetika
Depresija
Zanimljivosti
 RSS - Favorites

Telefon za informacije: 051/691-023 Mobitel: 091/511-44-58


Masaža, limfna drenaža, akupunktura, kiropraktika, osteopatija, fitoterapija, biljni preparati, biljna kozmetika.

Osteopatija nije sinonim za kiropraktiku

Kod nas ljudi ne poznaju osteopatiju, vec samo kiropraktiku, a culi smo i o nekim *babama* što namještaju kosti. Barem je tako ovdje u Rijeci. Ne tvrdim da ti terapeuti nisu dobri ili da ne dovode do olakšanja tegoba i ozdravljenja. Dapace, za neke *babe* znam da su vrlo ucinkovite u namještanju zglobova, ali i vrlo pametni terapeuti, pa zamole pacijenta da nakon tretmana odu barem na RTG. Dobro je kad terapeut (isto i dr. med.) zna da se može i naškoditi i da sve ima svoje granice. *Ad primum – non nocere*(Hipokrat:Kao najvažnije – ne naškoditi). Kako pacijenti ne bi pomislili da su osteopati kostolomci, želimo Vam prikazati kako izgledaju metode rada osteopatije. Djelotvornost metoda je neupitna, kao što to potvrduju nalazi, sami pacijenti i brojni objavljeni znanstveni radovi i clanci na temu manuelne medicine (osteopatije i kiropraktike).

 
Manipulacija

Kontroliranim pritiskom ili povlacenjem djeluje se na zglobna mjesta, bilo postupno ili kontroliranim trzajem. Mora se upotrijebiti minimum snage i to iskljucivo na relaksiranu i pripremljenu podlogu masažom. Na taj nacin se reponiraju distenzije i dislokacije. Ovo se zove i brzotrzajna metoda i vrlo je efikasna.

 
Trakcija

Radi se o razvlacenju zgloba i zglobnih struktura i vrlo je uspješna kod radikularnih sindroma i akutnih stanja vratne i lumbalne kralješnice. Izvodi se, naravno, rucno, uz suradnju s pacijentom koji se treba opuštati. Dovodi do olakšanja bolova.

Rad na mekim tkivima-soft tissue metode
Valjanje kože

Primjenjuje se kod pojacanog kožnog otoka na površini, obicno na maloj površini.

Valjanje duboko položenog vezivnog tkiva

Pipaju se u dubini kože kao tvrde mase koje cine barijeru pokretu, ali i cirkulaciji pojedinog segmenta i stvaraju bol. One se razmasiraju prstima valjajucim pokretima i rastjeraju.

 
Uspostavljanje pokretljivosti duboko postavljenih slojeva vezivnog tkiva u odnosu na kost

To se postiže blagim masirajucim pokretanjem kože i potkožja.

Postizometricna relaksacija mišica

Pacijent pokušava izvesti kontrakciju mišica u uzdahu, dok terapeut onemogucuje pokret. Potom u izdahu pacijent opušta mišice, a terapeut izvodi istezanje mišica. Ovakvim tretmanom istežu se ukoceni mišici, skracene fascije i ovojnice živcevlja, što dovodi do trajnog olakšanja i nestavka bolova.

Refleksoterapija

Blagim ili jacim pritiscima na odredena mjesta na tijelu ili masažnim pokretima na specijalan nacin, djeluje se na periferne krajeve pojedinih živaca i tako terapeutski djeluje na bolne neurodermatome, što u konacnici otklanja bolove i ukocenost.
Birajuci prava mjesta mogu se postici ucinci na unutarnjim organima, pojedinim funkcionalnim sustavima organizma, cak i djelovati na psihfizicka stanja poput stresa. U Salonu Hela moguce je isti ucinak postici akupresivnim ili akupunkturnim metodama.

Trigger points

Pritiskom na posebna, usko locirana mjesta na koži i zadržavanjem pritiska kroz odredeno vrijeme, povecava se prisutnost mlijecne kiseline na tom mjestu. To dovodi do anestetskog ucinka na pripadajuci neuronski sklop. Rezultat je nestanak intenzivnih bolova na tom podrucju kroz 3 dana, što nam otvara mogucnost izvodenja drugih tretmana koji ce dovesti do ozdravljenja.

 
Medicinska gimnastika

Pacijenta se savjetuje o nacinima kako izvoditi svoje specificne radne zadatke, koji su cesto doveli do oboljenja, na nacin koji nece oštecivati lokomotorni sustav. Takoder se prikažu preporucljive medicinske vježbe, a ukoliko je potrebno i ukoliko pacijent izrazi želju, možemo vas savjetovati o nacinu života koji bi bio najpreporucljiviji za osobu sa tegobama kakve su Vaše.

Korekcija posture

Pri prvom kontaktu poslušati cemo Vaše tegobe, pregledati nalaze ako ih posjedujete, savjetovati specijalnu dijagnostiku ukoliko je neophodna, analizirati s Vama nacin Vašeg života i rada ukoliko ocekujemo njegov utjecaj na Vaše zdravlje. Potom izvodimo fizikalni pregled i utvrdujemo posturu (držanje tijela i odnos pojedinih dijelova tijela medusobno). Ukoliko je potrebna korekcija posture, savjetovati cemo Vas što bi bilo uputno napraviti (npr. ulošci za cipele i sl.).

Osteopatija je za razliku od kiropraktike tako blaga metoda da se njome lijeće čak i bebe.

Sve navedene metode izvode se kombinirano. Nakon pocetne dijagnostike i razgovora, utvrdujemo neophodne tretmane i metode koje trbamo upotrijebiti. Naš stav je, da iako postoji oštecenje jednoga dijela kralješnice npr., terapeutski se mora utjecati na cijelu kralježnicu. Naime, kralješnica uvijek djeluje kao cjelina. Ukoliko postoji promjena na jednom segmentu kralješnice (npr. skolioza lumbalnog dijela kralješnice), preostali netaknuti dijelovi kralješnice pokušavaju kompenzirati promjenu, radi održavanja ravnoteže tijela. Kada to traje dovoljno dugo, dolazi do trajnih promjena posture i oštecivanja intervertebralnih diskova, sa pripadajucim razvijanjem bolova.


Uz sve narecene metode osteopatije i kiropraktike, ukoliko je potrebno u terapiju uvodimo i druge nama dostupne metode (fitoterapija-lijecenje biljem, akupunktura, UV grijanja), a sve sa željom da što brže, ucinkovitije i trajnije dovedemo do Vašeg ozdravljenja. Neka Rijeka bude zdrav grad zdravih ljudi.►  Osteopatija  - Thursday, March 19, 2009
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Akupunkturom, kiropraktikom, biljnim preparatima riješite svoje probleme! Najniže cijene u Rijeci i okolici!