Salon za masažu Hela
MENU
O nama
Kontakt
Kiropraktika
Osteopatija
Masaža
Limfna drenaža
Akupunktura
Fitoterapija - ljekovito bilje
Ljekoviti biljni preparati
Biljna kozmetika
Depresija
Zanimljivosti
 RSS - Favorites

Telefon za informacije: 051/691-023 Mobitel: 091/511-44-58


Masaža, limfna drenaža, akupunktura, kiropraktika, osteopatija, fitoterapija, biljni preparati, biljna kozmetika.

Liječenje boli u prsima osteopatijom i kiropraktikom

Vertebrogena bol u prsima- pseudoangina pektoris

Vertebrogena bol lokalizirana u prednjem dijelu prsnog koša može oponašati anginoznu bol (pseudoangina pektoris). Najčešći uzroci vertebrogene boli u prsima su segmentalna disfunkcija i degenerativne promjene u razini donje vratne i srednje-gornje prsne kralješnice.segmentalna disfunkcija izvorište je pseudoradikularne boli, a degenerativne promjene, prije svega hernija diska i stražnji osteofiti koji pritišću odgovarajuće živčane korjenove, izvorište su radikularne boli koja zrači u prsa.zbog sličnosti s anginom pektoris, jaka bol u prsima uzrokovana cervikalnom radikulopatijom, koja je često pračena poremećajima srčanog ritma i nespecifičnim promjenama ST-T segmenta u EKG-u, nazvana je cervikogena angina. Napadaji vertebrogene boli u prsima nisu rijetki ni u bolesnika s anginom pektoris. Zbog superponiranja vertebrobene boli, manifestacija boli u bolkesnika s anginom pektoris može biti znatno izmijenjena, što se može pogrešno interpretirati kao nestabilna angina. S terapijskog aspekta vrlo je važno razlikovati vertebrogenu od anginozne boli. Naime, promjena kardiološke terapije neće ukloniti eventualne napadaje vertebrogene boli u bolesnika s anginom pektoris.
Dijagnoza vertebrogene boli u prsima temelji se na kliničkom pregledu, radiološkom pregledu i internističkom pregledu, koji najprije treba isključiti kardijalne uzroke i druge visceralne uzroke boli u prsima. Klinički se mogu utvrditi nepravilnosti statike kralješnice, promjene pokretljivosti kralješničkih zglobova, a na rengenogramu se mogu dijagnosticirati patološki izgled kraljkešničkih fleksura, promjene na zglobovima kralješaka ili osteofiti.
Manualnom terapijom (osteopatija i kiropraktika) korištenjem tehnika mekog tkiva, mišićne relaksacije, mobilizacijske tehnike i manipulacijske tehnike, liječi se vertebrogena bol u prsima. Pri odabiru tehnika treba strogo voditi brigu o indikacijama i kontraindikacijama. Europski stručnjaci za manualnu medicinu smatraju da su manipulacije na kralješnici isključivo u domenu liječnika, budući da samo liječnici mogu postaviti korektnu dijagnozu i isključiti kontraindikacije za manualnu terapiju. 


Liječnički vjesnik, Glasilo Hrvatskog liječničkog zbora, Liječ Vjesn 129:1-50, br. 1-2, Zagreb, siječanj.veljača 2007., dr. Vjekoslav Grgić: Vertebrogena bol u prsima- pseudoangina pektoris: etiopatogeneza, klinička slika, dijagnoza, diferencijalna dijagnoza i terapija, str 20.#bol #masaža #osteopatija #Rijeka #kralježnica #doktor #liječnik #vrat #medicinskamasažarijeka #medicinskamasažarijeka
►  Osteopatija  - Sunday, March 29, 2009
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Akupunkturom, kiropraktikom, biljnim preparatima riješite svoje probleme! Najniže cijene u Rijeci i okolici!